Opiskelijatarina: Niina Hattunen

Työyhteisönsä opiskelemaan innostanut Niina Hattunen toivoisi useammankin organisaation pohtivan osaamisen kehittämistä organisaatiotasolla.

Photo by Jyri Keronen / http://www.jyrikeronen.com

Kulttuurintutkimuksen ja kauppatieteiden asiantuntija Niina Hattunen työskentelee Ilosaarirock -festivaalin organisaatiossa toiminnanjohtajana. Viime vuodet ovat olleet organisaatiolle muutoksen aikaa. Muutoksia on tapahtunut niin arvaamattomien ulkoisten tekijöiden kuin organisaatiomuutostenkin myötä. Tähän hetkeen Karelia-ammattikorkeakoulun avoimen AMK:n opinnot sopivat Hattusen mielestä loistavasti.

– Vinkin perusteella löysin avoimen ammattikorkeakoulun ja Vuorovaikutus työyhteisössä -kurssin. Kaipasimme työyhteisöllemme vuorovaikutuksen perusasioiden kertausta tulevan työyhteisövalmennuksen perustaksi, Hattunen kertoo.

Vaikka avoin AMK ei ollut Hattuselle ennestään tuttu, opiskelumenetelmät osoittautuivat todella sopiviksi työssäkäyvien arkeen. Opiskelu tapahtui työaikana työyhteisössä ja opinnot olivat helposti sovitettavissa kalentereihin. Kurssi oli tiivis paketti, jonka joustavuus sopii hyvin työelämässä oleville.

– Jos jokin oppitunti jäi väliin, sen pystyi katsomaan tallenteena. Maksimissaan puolen päivän pituiset oppitunnit olivat ihanteellisia työssäkäyvälle, kehuu Hattunen.

Hän kuvailee kurssia hyväksi perustaitojen kertaukseksi koko työyhteisölleen ja suosittelisi kurssia kaikille työelämässä oleville. Susbtanssityön ohella ei aina ehditä kiinnittää huomiota tärkeisiin asioihin. Muutostilanne onkin ollut Niinan työyhteisölle voimavara, kun työaikaa on käytetty yhteisön osaamisen kehittämiseen.

– On tärkeää palata aika-ajoin perusasioiden äärelle. Kurssi olisi ehdoton myös jokaiselle työelämään siirtyvälle, suosittelee Hattunen.

Kurssin antamat näkökulmat ovat toimineet työyhteisössä kehittämisen käynnistäjinä. Esimerkiksi palautteen antamiseen ja vastaanottamiseen on kiinnitetty erityisesti huomiota. Tärkeää on yhteinen halu muuttaa arkipäivän työskentelyä ja kehittää yhteisöä. Hattunen kannustaa suunnittelemaan osaamisen kehittämistä organisaatiotasolla ja kouluttamaan koko yhteisön yhtä aikaa. Näin yhteisön tuki vie opintoja ja työyhteisön kehittämistä eteenpäin.

– Kannustimme toisiamme yhteisönä. Yhdessä olimme asettaneet päämäärän ja tavoitteen, jolloin kaikki myös suorittivat opinnot, hän jatkaa.

Moni työyhteisöstä onkin myös jatkanut opintoja omaan ammatilliseen näkökulmaansa, esimerkiksi henkilöstöhallintoon, liittyen. Seuraavaksi Niina voisi itse opiskella johtamisen teemaan liittyviä kursseja.

– Johtajana ei ole koskaan valmis. Työntekijät ovat yrityksen aineeton pääoma, ja siksi osaamiseen kannattaa panostaa, päättää Hattunen.